Agenda

Expositie

‘Jubileum’

17 juni tm 28 augustus

opening vrijdag 17 juni om 17:00


De Stadsgalerie viert deze zomer haar 1-jarig bestaan. Sinds een jaar bieden we als Stadsgalerie in de binnenstad van Groningen een podium aan hedendaags realistische schilderkunst. Wij, de oprichters, zijn allemaal zelf kunstenaar en besloten de handen ineen te slaan en een galerie te openen in een prachtig pand in de Groningse binnenstad.

Trots zijn we dat de Stadsgalerie dat mooie podium is geworden waar bezoekers en exposanten elkaar ontmoeten, we fijne gesprekken kunnen voeren, genoten kan worden van kunst en schilderijen nieuwe plekken vinden bij kopers thuis. Reden voor een feestje!

We vieren dit deze zomer met onze jubileum expositie van 17 juni t/m 28 augustus. U bent zeer welkom!

Exposanten:

Peter Durieux, Magna Postma, Marein Konijn, Esther Leuvenink, Annemarie de Groot en Joost Doornik

Adres: Oude Boteringestraat 7, Groningen

Openingstijden:

donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00

op afspraak

4 september tm 16 oktober

Expositie ‘Zee, lucht en strand’

Wie gaat er niet graag naar het strand. Een plek om uit te waaien, te spelen en tot rust te komen. Menig schilder heeft het strand als onderwerp gebruikt. Het is geliefd omdat het zo paradoxaal is: het oogt altijd anders, maar is toch hetzelfde. ‘Zee, lucht en strand’, onze nieuwe expositie. Wees welkom!

Exposant:

Flip Gaasendam, Dinie Boogaart, Marcel Duran, Hans Versfelt, Annemarie de Groot, Joost Doornik, Peter Durieux en Marein Konijn

23 oktober tm 4 december

Expositie ‘Solo Marein Konijn

Soms tref je kunstenaars die in een figuratief landschap een bepaalde abstractie leggen. Marein Konijn is zo’n kunstenaar. Haar werk is veelal monochroom opgebouwd zonder felle contrasten. Zij speelt met licht, perspectief en reflecties. De verf brengt Konijn in lagen aan. Soms dik met paletmes, soms zo transparant en nat dat er druipers ontstaan. Deze combinaties maken het werk gelaagd. De landschappen van Marein Konijn laten de toeschouwer stil staan en nodigen uit om beter te kijken.

Exposant:

Marein Konijn

11 december tm 22 januari 2023

Expositie ‘Klein maar fijn’

De Stadsgalerie toont deze maand vele, kleine kunstwerken. Nieuwsgierig naar grote kunst op klein formaat?

Wees Welkom!

Exposanten:

Magna Postma, Peter Durieux, Annemarie de Groot, Esther Leuvenink Joost, Doornik, Marein Konijn


Exposities die geweest zijn

Expositie

‘Buiten, daar gebeurt het’ Joost Doornik en Hans Versfelt

10 april tm 12 juni


‘Buiten, daar gebeurt het’. Voor kunstenaars Joost Doornik en Hans Versfelt is dit meer dan waar, het is een leidraad voor hun werk.

Het Groningse land, de stad, het leven en de mensen zijn onderwerpen die veel terug komen in het werk van Joost Doornik. Hij observeert en is mateloos gefascineerd door de interactie die ontstaat tussen licht, mens en diens omgeving. Landschappen en mensen, gebouwen van binnen en van buiten, Doornik zet ze op het doek met vlotte streken en veel gevoel voor kleur, sfeer en perspectief.

Het échte atelier van Hans Versfelt is buiten. Hij trekt er op uit met zijn veldezel, of, als het regent, met zijn auto om het landschap te schilderen. De voortdurende verandering van licht en bewegende mensen en dieren maken dat hij snel moet werken. Mooi weer is voor Versfelt niet noodzakelijk. Regen en wind, sneeuw en ochtendmist dagen hem uit om abstracties in het landschap te zien en weer te geven in zijn schilderijen. Daarbij krijgt zijn werk soms een impressionistische toets.

Exposanten:

Joost Doornik en Hans Versfelt

Adres: Oude Boteringestraat 7, Groningen

Openingstijden:

donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00

op afspraak

Expositie

‘Goed uit hout gesneden’

27 februari t/m 3 april 2022


Het vervaardigen van een houtsnede wordt terecht houtsnijkunst genoemd. Het is een grafische techniek waarbij de kunstenaar in oplage kunstwerken drukt. De kunstenaar maakt op een houten plaat een tekening en verwijdert met precisie delen van het hout. Daarna wordt de houten plaat van drukinkt voorzien en door de drukpers gehaald. Dit proces herhaalt de kunstenaar meerdere keren zodat er een prent ontstaat met meerdere gekleurde lagen inkt

Houtsnijkunst is een moeilijke techniek. Kunstenaars die dit in de vingers hebben, maken ongelooflijk mooie kunstwerken. De exposanten die wij graag aan u voorstellen, zijn allen bescheiden. Maar hun werk is imposant!

Exposanten:

Siemen Dijkstra, Grietje Postma, Tim Blaauw en Eline Brontsema

Adres: Oude Boteringestraat 7, Groningen

Openingstijden:

donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00

op afspraak

Expositie

‘Kakelvers’

16 januari t/m 20 februari 2022


Het schilderen met eitempera is een oude schildertechniek. In de Middeleeuwen en in de vroege Renaissance was het in Europa de gangbare methode om panelen te beschilderen. Michelangelo is een bekende schilder die dit medium gebruikte. Toch gaat de oorsprong van eitempera nog veel verder terug. In het Oude Egypte, zo’n 3100 vC, zijn sarcofagen gevonden die beschilderd zijn met eitempera.

Na de intrede van olieverf en acrylverf is het gebruik van eitempera op de achtergrond geraakt. Heden ten dage zijn er nog maar weinig kunstenaars die deze techniek gebruiken. Daarom presenteren wij met trots onze eitempera expositie ‘Kakelvers’.

Exposanten:

Chris Herenius, Esther Leuvenink, Marianne Wilkens, Anuschka de Smidt, Sara van Epenhuysen en Zoran Arizanovic

Adres: Oude Boteringestraat 7, Groningen

Openingstijden:

donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00

op afspraak

Expositie

‘Klein bekeken, groot gezien

3 december 2021 tm 9 januari 2022


December is bij uitstek de cadeaumaand. Onze kunstenaars hebben speciaal voor deze maand ook kleine schilderijen gemaakt. Hoogstaande kunst op een klein formaat.

Exposanten:

Magna Postma, Peter Durieux, Esther Leuvenink, Joost Doornik, Annemarie de Groot, Marein Konijn

In verband met de huidige Corona regels hebben wij vrijdag 3 december tot en met zondag 5 december een feestelijke inloop. Wij nodigen u uit tussen 13:00 en 17:00 uur om met ons te proosten op deze nieuwe expositie. Wees welkom bij de Stadsgalerie!

Adres: Oude Boteringestraat 7, Groningen

Openingstijden:

donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00

op afspraak

Expositie

‘de Bourgondiërs’

31 oktober tm 28 november


Het Franse leven en landschap is voor menig kunstenaar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annemarie de Groot, één van de oprichters van de Stadsgalerie, heeft een huis in Bourgondië. Daar ontvangt zij al vele jaren kunstenaars. Samen werken en genieten van het Franse leven is het uitgangspunt van deze groep en tevens het thema van deze expositie.

Exposanten:

Edwin Grissen, Marcel Duran, René Jansen, Ron Glasbeek, Herma van Bolhuis, Saskia Dingelstad, Melda Wibawa, Jowan Remmig, Manuel Remerie, Clementine van der Bent, Peter Durieux en Annemarie de Groot.

Op 31 oktober om 14:00 openen wij de exposite ‘de Bourgondiërs. Wees welkom bij de Stadsgalerie. 

Expositie

‘Pas afgestudeerd en gearriveerd’

26 september tm 24 oktober 2021


In onze galerie nodigen wij af en toe andere kunstenaars uit om te exposeren. De gastkunstenaars van deze expositie zijn Anne Mensinga en Dorry van de Winkel.

Anne Mensinga is in juni afgestudeerd aan de klassieke Academie. Haar werk viel op tijdens de eindexamenexpositie, vandaar dat wij haar werk graag aan u tonen.

Dorry van de Winkel zit al langer in het vak. Haar aquarellen en olieverf schilderijen hebben iets bijzonders. Wat? Dat moet u zelf bepalen. Wees van harte welkom om te genieten van het werk van deze kunstenaars.

Op 26 september om 14:00 openen wij de exposite ‘Pas afgestudeerd en gearriveerd‘. Wees welkom bij de Stadsgalerie. 

Expositie

De Stadsgalerie en haar kunstenaars


Graag nodigen wij u uit voor de openingsexpositie van de Stadsgalerie in Groningen. Vanaf 26 juni t/m 29 augustus zijn er werken te zien van de oprichters van de galerie: Magna Postma, Esther Leuvenink, Joost Doornik, Annemarie de Groot, Peter Durieux en Marein Konijn

De galerie is open op donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Uiteraard kunnen wij ook op afspraak buiten de reguliere tijden de deuren voor u openen.

Wij hopen u te ontmoeten in de Stadsgalerie.

Adres: Oude Boteringestraat 7, Groningen