Agenda

Expositie

‘de Bourgondiërs’

31 oktober tm 28 november


Het Franse leven en landschap is voor menig kunstenaar een onuitputtelijke bron van inspiratie. Annemarie de Groot, één van de oprichters van de Stadsgalerie, heeft een huis in Bourgondië. Daar ontvangt zij al vele jaren kunstenaars. Samen werken en genieten van het Franse leven is het uitgangspunt van deze groep en tevens het thema van deze expositie.

Exposanten:

Edwin Grissen, Marcel Duran, René Jansen, Ron Glasbeek, Herma van Bolhuis, Saskia Dingelstad, Melda Wibawa, Jowan Remmig, Manuel Remerie, Clementine van der Bent, Peter Durieux en Annemarie de Groot.

Op 31 oktober om 14:00 openen wij de exposite ‘de Bourgondiërs. Wees welkom bij de Stadsgalerie. 

Adres: Oude Boteringestraat 7, Groningen

Openingstijden:

donderdag tm zondag van 13:00 tot 17:00

zaterdag van 12:00 tot 17:00

op afspraak

3 december tm 9 januari

Expositie ‘Klein bekeken, groot gezien

December is bij uitstek de cadeaumaand. Onze kunstenaars hebben speciaal voor deze maand ook kleine schilderijen gemaakt. Hoogstaande kunst op een klein formaat.

Exposanten:

Magna Postma, Peter Durieux, Esther Leuvenink, Joost Doornik, Annemarie de Groot, Marein Konijn

16 januari tm 20 februari

Expositie ‘Kakelvers

Het schilderen met eitempera is een oude schildertechniek. In de Middeleeuwen en in de vroege Renaissance was het in Europa de gangbare methode om panelen te beschilderen. Michelangelo is een bekende schilder die dit medium gebruikte. Toch gaat de oorsprong van eitempera nog veel verder terug. In het Oude Egypte, zo’n 3100 vC, zijn sarcofagen gevonden die beschilderd zijn met eitempera.

Na de intrede van olieverf en acrylverf is het gebruik van eitempera op de achtergrond geraakt. Heden ten dage zijn er nog maar weinig kunstenaars die deze techniek gebruiken. Daarom presenteren wij met trots onze eitempera expositie ‘Kakelvers’.

Exposanten:

Chris Herenius, Esther Leuvenink, Marianne Wilkens, Anuschka de Smidt, Sara van Epenhuysen en Zoran Arizanovic

27 februari tm 3 april

Expositie ‘Goed uit hout gesneden

Het vervaardigen van een houtsnede wordt terecht houtsnijkunst genoemd. Het is een grafische techniek waarbij de kunstenaar in oplage kunstwerken drukt. De kunstenaar maakt op een houten plaat een tekening en verwijdert met precisie delen van het hout. Daarna wordt de houten plaat van drukinkt voorzien en door de drukpers gehaald. Dit proces herhaalt de kunstenaar meerdere keren zodat er een prent ontstaat met meerdere gekleurde lagen inkt.

Houtsnijkunst is een moeilijke techniek. Kunstenaars die dit in de vingers hebben, maken ongelooflijk mooie kunstwerken. De exposanten die wij graag aan u voorstellen, zijn allen bescheiden. Maar hun werk is imposant!

Exposanten:

Siemen Dijkstra, Grietje Postma, Tim Blaauw en Eline Brontsema

10 april tm 22 mei

Expositie ‘Plein air’ Joost Doornik en Hans Versfelt

‘Buiten, daar gebeurt het’. Voor kunstenaars Joost Doornik en Hans Versfelt is dit meer dan waar, het is een leidraad voor hun werk.

Het Groningse land, de stad, het leven en de mensen zijn onderwerpen die veel terug komen in het werk van Joost Doornik. Hij observeert en is mateloos gefascineerd door de interactie die ontstaat tussen licht, mens en diens omgeving. Landschappen en mensen, gebouwen van binnen en van buiten, Doornik zet ze op het doek met vlotte streken en veel gevoel voor kleur, sfeer en perspectief.

Het échte atelier van Hans Versfelt is buiten. Hij trekt er op uit met zijn veldezel, of, als het regent, met zijn auto om het landschap te schilderen. De voortdurende verandering van licht en bewegende mensen en dieren maken dat hij snel moet werken. Mooi weer is voor Versfelt niet noodzakelijk. Regen en wind, sneeuw en ochtendmist dagen hem uit om abstracties in het landschap te zien en weer te geven in zijn schilderijen. Daarbij krijgt zijn werk soms een impressionistische toets.

Exposanten:

Joost Doornik en Hans Versfelt

29 mei tm 3 juli

Expositie ‘Solo Marein Konijn

Soms tref je kunstenaars die in een figuratief landschap een bepaalde abstractie leggen. Marein Konijn is zo’n kunstenaar. Haar werk is veelal monochroom opgebouwd zonder felle contrasten. Zij speelt met licht, perspectief en reflecties. De verf brengt Konijn in lagen aan. Soms dik met paletmes, soms zo transparant en nat dat er druipers ontstaan. Deze combinaties maken het werk gelaagd. De landschappen van Marein Konijn laten de toeschouwer stil staan en nodigen uit om beter te kijken.

Exposant:

Marein Konijn

3 juli tm 1 september

Expositie ‘Overzicht

Inmiddels bestaat de galerie 1 jaar. Wij willen dat graag met u vieren door middel van een overzichtsexpositie.

Wees Welkom!

Exposanten:

Magna Postma, Peter Durieux, Annemarie de Groot, Esther Leuvenink Joost, Doornik, Marein Konijn


Exposities die geweest zijn

Expositie

De Stadsgalerie en haar kunstenaars


Graag nodigen wij u uit voor de openingsexpositie van de Stadsgalerie in Groningen. Vanaf 26 juni t/m 29 augustus zijn er werken te zien van de oprichters van de galerie: Magna Postma, Esther Leuvenink, Joost Doornik, Annemarie de Groot, Peter Durieux en Marein Konijn

De galerie is open op donderdag t/m zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Uiteraard kunnen wij ook op afspraak buiten de reguliere tijden de deuren voor u openen.

Wij hopen u te ontmoeten in de Stadsgalerie.

Adres: Oude Boteringestraat 7, Groningen

Expositie

‘Pas afgestudeerd en gearriveerd’

26 september tm 24 oktober 2021


In onze galerie nodigen wij af en toe andere kunstenaars uit om te exposeren. De gastkunstenaars van deze expositie zijn Anne Mesinga en Dorry van de Winkel.

Anne Mensinga is in juni afgestudeerd aan de klassieke Academie. Haar werk viel op tijdens de eindexamenexpositie, vandaar dat wij haar werk graag aan u tonen.

Dorry van de Winkel zit al langer in het vak. Haar aquarellen en olieverf schilderijen hebben iets bijzonders. Wat? Dat moet u zelf bepalen. Wees van harte welkom om te genieten van het werk van deze kunstenaars.

Op 26 september om 14:00 openen wij de exposite ‘Pas afgestudeerd en gearriveerd‘. Wees welkom bij de Stadsgalerie.