Martiniplaza

Martiniplaza en de Stadsgalerie gaan samenwerken. De entree hal van Martiniplaza zal het komende jaar verrijkt worden met schilderijen van kunstenaars van de Stadsgalerie. Alle schilderijen, gemaakt in groot formaat, zijn te koop. Hieronder vindt u een lijst met de kunstenaars die meedoen met deze XL expositie.

Peter Durieux

Tekenaar en schilder van landschappen in Noord-Groningen en de Franse Ardèche. Belangrijk in zijn werk zijn het licht en de compositie waarin hij het belangrijk vindt dat ‘de lijnen goed lopen’. Doen ze dat niet dan past hij dit aan totdat ze dat wel doen.

De schilderijen ontstaan in het atelier aan de hand van tekeningen die hij buiten ter plekke heeft gemaakt. Normaal schildert hij op aanzienlijk kleiner formaat, echter een enkele keer schuwt hij een veel groter formaat niet.

Brug bij St. Jean du Gard

acryl op doek

Marein Konijn

‘Schilderen is voor mij een zoektocht naar de wereld in mijzelf. Visuele prikkels zijn overal, die absorbeer ik. En in mijn brein worden die beelden werelden op zich. Juist die verwrongen werkelijkheid, die schilder ik, vervlochten met de emoties van dat moment.

Ik heb altijd hoop dat de toeschouwer iets herkent in mijn werk. Als dat gebeurt, raak ik zelf geroerd. Dat mijn werk een verbinding met een ander brengt, daar geniet ik intens van.’

Zonnebloemen

olieverf op doek

100 x 150 cm

Bas Nijenhuis

Beneath the Surface

Portretten die een geestelijke toestand uitdrukken. Kinderen, volwassenen of dieren als ingang om zo onder het oppervlak van het bestaan te komen. 

De werken van Bas Nijenhuis exploreren wat het betekent om te leven, om ‘in iemands huid’ te kruipen of dichtbij te zijn bij de kwetsbaarheid van het leven zelf.

De afgebeelde objecten zijn meestal niet de daadwerkelijke onderwerpen zelf. Het onderwerp is dat wat er niet is, dat wat niet is geschilderd. Het is datgene wat onzichtbaar is, maar wel voelbaar. 

Corsicaans moedervarken

olieverf op aluminium

70 x 100 cm

Carolien van Olphen

Carolien heeft een diepe passie voor het schilderen van de mens. De mens boeit en ontroert haar. Met veel liefde en aandacht schildert zij de portretten. Op zoek naar een sprekende gelijkenis, maar ook naar een diepere laag van de geportretteerde. Naast het uitbundige kleurgebruik zoekt zij naar balans in haar schilderijen, zodat er harmonie en een serene uitstraling ontstaat.

Dreamgirl

olieverf op paneel

120 x 100 cm

Douwe Elias

Douwe Elias studeerde in de 70-er jaren aan de Academie Minerva en hoort bij de Noordelijke Realisten, maar neemt daarbinnen zijn eigen plaats in. Zijn schilderwijze houdt verband met zijn romantische gevoel voor atmosfeer, ruimtes en het licht. Het licht bepaalt de vorm en de kleur en samen met de vrij directe manier van schilderen de sfeer in het schilderij. Hij schildert met de kleur van heimwee, zoals de Leeuwarder Courant schreef.

De onderwerpen hebben vrijwel altijd met de mens te maken; zowel in portret als in afgeleide vormen zoals interieurs, stadsgezichten en stillevens, maar ook in de landschappen.

Schilderijen van hem bevinden zich o.a. in het Fries Museum en Drents Museum.

Keuken

olieverf op doek

150 x 150 cm

Edwin Grissen

Waarom bossen?

‘Wat ik aantrekkelijk vind aan bossen en dus bosgezichten is dat in het bos eigenlijk alles leeft. De grond waarop je loopt, de bomen en alle begroeiing. En dan heb je alle dieren nog niet gehad. Een bos gaat over leven. Ook gaat er dood, maar daar komt weer wat voor in de plaats. Er is geen praktischer en dynamischer landschap dan een bos, in constante verandering en zeer gevoelig voor de seizoenen. Dan verandert er nog meer.

Ik schilder het bos graag buiten, maar ook graag binnen. Binnen kan je meer met formaten. Het mooist is het bos in het voorjaar en het najaar. In deze seizoenen is het licht laag en krijg je onverwachte lichtspelingen. Dan worden de stammen meer verlicht waardoor je meer verticalen in je schilderij krijgt. Vaak schilder ik paden voor de menselijke maat en voor de toeschouwer om in het schilderij te kunnen wandelen.’

Avondlicht

olieverf op doek

130 x 160 cm

Milan Smidt

Milan Smidt (geb. 1989) is een kunstenaar uit de provincie Groningen. Hij volgde zijn opleiding vanaf 2009 aan de Klassieke Academie waar hij zich toelegde op tekenen en schilderen in olieverf. In zijn portretten en interieurs staan balans en verstilling centraal en is hij constant op zoek naar verdieping in zijn werk door het bestuderen van de oude meesters.

In 2018 verhuisde hij van Groningen naar Amsterdam en maakte 180 olieverfschilderijen voor verschillende internationale filmprojecten. In 2022 keerde hij terug naar het noorden, waar de ruimte en het licht in zijn woning hem inspireren voor zijn huidige serie interieurs.

Compositie 5

olieverf op doek

100 x 100 cm

Marcel Duran

De blauwe kimono

olieverf op doek

100 x 120 cm

Annemiek Vos