Martiniplaza

Martiniplaza en de Stadsgalerie gaan samenwerken. De entree hal van Martiniplaza zal het komende jaar verrijkt worden met schilderijen van kunstenaars van de Stadsgalerie. Alle schilderijen, gemaakt in groot formaat, zijn te koop. Hieronder vindt u een lijst met de kunstenaars die meedoen met deze XL expositie.

Martiniplaza

Leonard Springerlaan 2
9727 KB Groningen
050 5222 777

Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden van Martiniplaza en tijdens evenementen. De receptie is van maandag tot en met vrijdag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur. Bij voorstellingen en sportwedstrijden is de receptie vanaf een uur voor aanvang geopend.

Kunstenaars


Douwe Elias

Douwe Elias studeerde in de 70-er jaren aan de Academie Minerva en hoort bij de Noordelijke Realisten, maar neemt daarbinnen zijn eigen plaats in. Zijn schilderwijze houdt verband met zijn romantische gevoel voor atmosfeer, ruimtes en het licht. Het licht bepaalt de vorm en de kleur en samen met de vrij directe manier van schilderen de sfeer in het schilderij. Hij schildert met de kleur van heimwee, zoals de Leeuwarder Courant schreef.

De onderwerpen hebben vrijwel altijd met de mens te maken; zowel in portret als in afgeleide vormen zoals interieurs, stadsgezichten en stillevens, maar ook in de landschappen.

Schilderijen van hem bevinden zich o.a. in het Fries Museum en Drents Museum.

Keuken

olieverf op doek

150 x 150 cm

€ 12.500,-

Peter Durieux

Tekenaar en schilder van landschappen in Noord-Groningen en de Franse Ardèche. Belangrijk in zijn werk zijn het licht en de compositie waarin hij het belangrijk vindt dat ‘de lijnen goed lopen’. Doen ze dat niet dan past hij dit aan totdat ze dat wel doen.

De schilderijen ontstaan in het atelier aan de hand van tekeningen die hij buiten ter plekke heeft gemaakt. Normaal schildert hij op aanzienlijk kleiner formaat, echter een enkele keer schuwt hij een veel groter formaat niet.

Brug bij St. Jean du Gard

acryl op doek

100 x 160 cm

€ 7850,-

Milan Smidt

Milan Smidt (geb. 1989) is een kunstenaar uit de provincie Groningen. Hij volgde zijn opleiding vanaf 2009 aan de Klassieke Academie waar hij zich toelegde op tekenen en schilderen in olieverf. In zijn portretten en interieurs staan balans en verstilling centraal en is hij constant op zoek naar verdieping in zijn werk door het bestuderen van de oude meesters.

In 2018 verhuisde hij van Groningen naar Amsterdam en maakte 180 olieverfschilderijen voor verschillende internationale filmprojecten. In 2022 keerde hij terug naar het noorden, waar de ruimte en het licht in zijn woning hem inspireren voor zijn huidige serie interieurs.

Compositie 5

olieverf op doek

100 x 100 cm

€ 3800,-

Jannes Koetsier

Voor Jannes Koetsier zijn verf en licht de belangrijkste inspiratiebron. Het licht is een inspiratie omdat licht zorgt voor kleur en schaduw. Twee belangrijke ingrediënten voor een figuratief schilder. De verf is een inspiratie omdat de verfhuid van een schilderij eindeloos fascinerend is. Dikke klodders, dunne druipende verf, afgeschraapte en transparante delen. Het schilderplezier moet van het schilderij af te lezen zijn. Met een losse toets maakt Koetsier van verf, stofuitdrukking, diepte en sfeer. Buiten schildert Koetsier mensen op een terras of hun balkon. In het atelier schildert hij geënsceneerde situaties met een model. Vaak zijn de schilderijen een tikkeltje vervreemdend. Door de onderwerpkeuze buiten maar ook in de figuurstukken uit het atelier. In zijn atelier werkt Jannes aan een serie schilderijen met “zwevende” dames. Die serie is onder meer ontstaan door te spelen met licht en schaduw.

Sister Morphine

olieverf op doek

80 x 120 cm

€ 2700,-

Marein Konijn

‘Schilderen is voor mij een zoektocht naar de wereld in mijzelf. Visuele prikkels zijn overal, die absorbeer ik. En in mijn brein worden die beelden werelden op zich. Juist die verwrongen werkelijkheid, die schilder ik, vervlochten met de emoties van dat moment.

Ik heb altijd hoop dat de toeschouwer iets herkent in mijn werk. Als dat gebeurt, raak ik zelf geroerd. Dat mijn werk een verbinding met een ander brengt, daar geniet ik intens van.’

Zonnebloemen

olieverf op doek

100 x 150 cm

€ 3500,-

Bas Nijenhuis

Beneath the Surface

Portretten die een geestelijke toestand uitdrukken. Kinderen, volwassenen of dieren als ingang om zo onder het oppervlak van het bestaan te komen. 

De werken van Bas Nijenhuis exploreren wat het betekent om te leven, om ‘in iemands huid’ te kruipen of dichtbij te zijn bij de kwetsbaarheid van het leven zelf.

De afgebeelde objecten zijn meestal niet de daadwerkelijke onderwerpen zelf. Het onderwerp is dat wat er niet is, dat wat niet is geschilderd. Het is datgene wat onzichtbaar is, maar wel voelbaar. 

Corsicaans moedervarken

olieverf op aluminium

70 x 100 cm

€ 2650,-

Carolien van Olphen

Carolien heeft een diepe passie voor het schilderen van de mens. De mens boeit en ontroert haar. Met veel liefde en aandacht schildert zij de portretten. Op zoek naar een sprekende gelijkenis, maar ook naar een diepere laag van de geportretteerde. Naast het uitbundige kleurgebruik zoekt zij naar balans in haar schilderijen, zodat er harmonie en een serene uitstraling ontstaat.

Dreamgirl

olieverf op paneel

120 x 100 cm

€ 4400,-

Joost Doornik

Joost Doornik is een meester in het vastleggen van de sfeer van het moment, met oog voor detail en een bijzonder gevoel voor compositie. Zijn schilderijen stralen een gevoel van warmte en gezelligheid uit, waardoor je als kijker bijna het geluid van de koffiezetapparaat en het geroezemoes van stemmen kunt horen. Door zijn unieke stijl en vakmanschap weet Joost Doornik steeds weer te verrassen en te boeien, waardoor zijn werk geliefd is bij zowel kunstliefhebbers als verzamelaars. Met zijn kleurrijke en levendige schilderijen weet hij als geen ander de essentie van het moment te vangen en dit om te zetten in een tijdloos kunstwerk. Joost Doornik is een kunstenaar die zijn passie en vakmanschap laat zien in ieder schilderij dat hij maakt, en weet hiermee een blijvende indruk achter te laten op zijn publiek.

Theetafel in het voorjaar

olieverf op doek

85 x 95 cm

€ 5200,-

Edwin Grissen

Waarom bossen?

‘Wat ik aantrekkelijk vind aan bossen en dus bosgezichten is dat in het bos eigenlijk alles leeft. De grond waarop je loopt, de bomen en alle begroeiing. En dan heb je alle dieren nog niet gehad. Een bos gaat over leven. Ook gaat er dood, maar daar komt weer wat voor in de plaats. Er is geen praktischer en dynamischer landschap dan een bos, in constante verandering en zeer gevoelig voor de seizoenen. Dan verandert er nog meer.

Ik schilder het bos graag buiten, maar ook graag binnen. Binnen kan je meer met formaten. Het mooist is het bos in het voorjaar en het najaar. In deze seizoenen is het licht laag en krijg je onverwachte lichtspelingen. Dan worden de stammen meer verlicht waardoor je meer verticalen in je schilderij krijgt. Vaak schilder ik paden voor de menselijke maat en voor de toeschouwer om in het schilderij te kunnen wandelen.’

Avondlicht

olieverf op doek

130 x 160 cm

€ 5990,-

Roelie Douw

Roelie Douw gebruikt haar sensitiviteit om datgene te schilderen wat niet direct aan de oppervlakte zichtbaar is. De mens in een moment van rust is een geliefd onderwerp; in gedachten verzonken of ons een terloopse blik gunnend. Hiermee wil ze de kijker de ruimte geven om een eigen verhaal te vormen. Ze speelt met de spanning tussen verfijnd realisme en een meer schilderachtige benadering. Door niet alles uit te werken en op de juiste plek een spontane verfstreek te laten staan, krijg je een mate van realisme die verder gaat dan de werkelijkheid. Dat je dit met iets eenvoudigs als verf kunt bereiken, fascineert haar enorm.

De theedrinkster

olieverf op doek

100 x 50 cm

€ 2750,-

Marcel Duran

Marcel Duran heeft aan de Academie Minerva in Groningen een traditionele opleiding tot beeldend kunstenaar gevolgd. Zijn schilderijen tonen de wereld om hem heen: landschappen, steden met hun gebouwen, straten en water, portretten en figuren. Hij werkt graag met ‘levende onderwerpen’: portretten worden in opdracht geschilderd en landschappen worden ter plekke in de natuur geschilderd, en dat in een kort tijdsbestek. Hierdoor weten zijn schilderijen de essentie van het onderwerp vast te leggen en stralen ze een levendige en sfeervolle kwaliteit uit.

De blauwe kimono

olieverf op doek

100 x 120 cm

€ 6250,-

Annemarie de Groot

Annemarie de Groot is in 1952 afgestudeerd aan de Academie Minerva in Groningen en heeft daarna een opleiding gevolgd aan de Oskar Kokoschka Academie in Salzburg. Sindsdien werkt zij al meer dan 40 jaar als beeldend kunstenaar vanuit haar atelier en woonhuis aan de Ossenmarkt in Groningen. Haar interieur en verzameling maskers en rariteiten dienen als inspiratiebron voor haar kleurrijke schilderijen, die te zien zijn in diverse collecties in binnen- en buitenland. De onderwerpen van haar werken zijn gevarieerd en vaak werkt ze een paar jaar aan een bepaald thema, waarbij ze een losse en schilderachtige toets hanteert.

Ochtendontbijt 

acryl op doek

120 x 100 cm

€ 3250,-

Ferenc Erdok

‘Ik schilder graag voorstellingen die geïnspireerd zijn op de hedendaagse beeldcultuur, niet zelden met invloeden uit videogames. Moderne objecten uit mijn interieur zijn regelmatig de figuranten van mijn schilderijen, soms aangevuld met beelden uit de digitale media. Dit alles sluit goed aan op de grafische manier van schilderen die ik toepas waarbij ik gebruik maak van een uitgesproken en kleurrijk palet. Met de onderwerpen die ik kies wil ik een relatief jong publiek bereiken en hoop ik binnen deze groep interesse te wekken voor de schilderkunst. Het leukste van het schildersvak vind ik als jonge kinderen elementen uit mijn schilderijen herkennen en hier enthousiast over worden.’

Game show

olieverf op paneel

70 x 100 cm

€ 2500,-

Annemiek Vos

Annemiek Vos (1962), is afgestudeerd aan de ABK Minerva in 1985 en heeft les gehad van o.a. Diederik Kraaijpoel en Mathijs Rölling. De stad Groningen is al jaren een thema in haar olieverfschilderijen. Deze doeken, vaak op vrij groot formaat, tonen de levendigheid van de stad in allerlei variaties. Soms regent het, soms ligt er sneeuw of schijnt de zon. Voor Vos is de atmosfeer van groot belang, want zo zegt zij: ‘Volgens Kraaijpoel moet je bij een goed geschilderd landschap je de wind om je oren voelen blazen, voor een stadsbeeld geldt hetzelfde’. Ook moet er nog iets te fantaseren zijn voor de toeschouwer, dus vooral niet pietepeuterig elk detail schilderen, maar suggereren, dat is voor mij heel belangrijk’, aldus Vos.

Winter op de Hoge der Aa 1

olieverf op doek

80 x 150 cm

€ 4200,-